Gert Smits: “Vers van het land, direct naar de klant”

In de omgeving van Dinxperlo is landwinkel Smits alom bekend als de winkel met allerlei lokale producten, maar het bedrijf van Gert Smits biedt nog veel meer. Gert zelf is een spin in een heel netwerk van ondernemers die steeds bezig zijn om samen mooie producten op een duurzame manier in de ‘regio’ te zetten.

Wie is Gert?

Weliswaar afkomstig van een boerderij (gemengd bedrijf), maar al vroeg had hij meer liefde voor de ‘plantjes’, dan voor de ‘beestjes’. Van zijn vader kreeg hij een lapje grond en op zijn 14e verbouwde hij zijn eerste groenten die hij vervolgens bij een teler tegen ‘de veilingprijs’ verkocht. Na school en verschillende ervaringen bij telers in de buurt, begon Gert met een paar hectare zijn eigen tuinderij. En met succes, want inmiddels is het 40 ha geworden met vooral vollegrond groenten. Van prei, asperges, staakbonen, tot aardbeien en zelfs abrikozen en onlangs ook nog brouwersgerst. Met de nodige soorten daar tussenin. Gert heeft wel een focus op de regio voor de afzet:

Landwinkel Smits in De Heurne

‘Richt je op een beperkt aantal teelten die ook mechanisch te bewerken zijn en maak je niet afhankelijk van vrijwilligers. Dat houdt geen stand’.

En daarbij wil zijn zoon Edwin het bedrijf best een keer overnemen (zit nu nog op de HAS), maar dan moet het geen dagenlang schoffelen zijn.
Aanvankelijk richtte hij zich op enkele grootschalige teelten, zoals prei en asperges, maar nu verbreedt hij het assortiment weer om in de markt mee te kunnen. En daarbij zoekt hij voortdurend naar vernieuwingen. Hij wil een voorloper zijn. De laatste ontwikkeling ligt op het vlak van bonen, pitten zaden om te kunnen voorzien in de behoefte aan meer plataardige eiwitten.

Insectenhotel bij de winkel

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat centraal in het bedrijf van Smits. Alleen aardbeirassen die geen beschermingsmiddelen nodig hebben en geteeld worden op hoogte in substraat om schimmels te voorkomen en oogsten te vergemakkelijken. Asperges met nestkastjes tegen de aspergekever. Groenbemester na een groenteteelt. Bijna twee hectares wildbloemenmengsel voor de patrijzen en biodiversiteit. En energieneutraal door daken vol zonnepanelen. Zomaar wat voorbeelden die Gert opsomt.

Ook de verwerking van afval heeft hoge prioriteit. Minder mooie producten gaan naar een snijbedrijf om verwerkt te worden in soeppakketten. De resten gaan naar ‘de Goedgevulde Spaarvarkens’ in Halle en het niet verteerbare spul naar een biovergister. Het restproduct daarvan wordt weer als bemesting op akkers gebruikt. Al een aardige kringloop dus.

Landwinkel Smits in De Heurne

Kwaliteit

De kwaliteit van voedsel is een belangrijke drijfveer voor Gert. Hij ergert zich mateloos aan het gesjoemel met voedsel zoals hij dat noemt: ‘Verbeteraars in brood, legbatterij eieren uit Ukraine, pompoenpitten uit China, vleesproducten waarvan je niet weet waar het vandaan komt en wat erin zit. En de consumenten zijn zich daar niet bewust van. Ik vind het belangrijk te weten waar ons voedsel vandaan komt. Daarom komen de eieren in onze eiersalade van Roy Tomesen uit Doetinchem en hard fruit van Horstink uit Rha. Samen zijn we sterk en maken we de Achterhoek’.


www.groentekwekerij-smits.nl
Facebook: Landwinkel Smits Groente & Fruit