Jan Steverink: ‘Ik zoek altijd uitdagingen’

Aan het eind van een doodlopende weg in de Slaege, Silvolde ligt de boerderij van Jan en Ingrid Steverink, midden tussen de velden. Jan en Ingrid hebben een pluimveebedrijf, maar minstens zo interessant, ze runnen daarnaast allerlei innovaties in streekproducten.

Hoe het begon

Indertijd hield Jan kalkoenen en teelde hij zelf granen voor veevoer, tot hij een Duitser ontmoette die bakgranen teelde, dit zelf liet malen en verkocht aan bakkers. In Nederland is graan geen hoofd gewas (alleen voor teeltwisseling) en er werd altijd gezegd dat Nederlands graan niet geschikt is als bakgraan voor brood.

‘Als dat in Duitsland kan, dan moet dat bij ons net over de grens ook kunnen’, dacht Jan en ging verder met zijn zoektocht.

Dat leidde tot een succesvol teeltprogramma voor spelt, een oud graangewas dat het op de klei in de Slaege heel goed doet. En in samenwerking met bakkerij Ten Have uit Silvolde die ook wel andere dingen wilde proberen, ontstond daaruit allerlei vormen van brood, koekjes, etc. En nu leveren Jan en Ingrid hun eigen speltmeel, gemalen bij de Vier Winden molen in Vragender aan een vast groep bakkers in de regio.

Dat was pas het begin

Na het speltmeel volgde eigen gebrouwen speltbier, speltjenever, rode tarwe, zwarte emmer (oude graansoorten met karakteristieke smaken, allemaal verdwenen vanwege hun lage opbrengst per hectare). Maar juist de herwaardering van smaken en streekproducten, maakt dat er weer vraag naar is en dat er topbakkers zijn die hier prachtige producten van maken: ‘Broden zonder likkie-likkie’, zoals Jan de vele soorten broodverbeteraars noemt die meestal gebruikt worden. Maar ook pasta’s en bieren. Het gecombineerde vakmanschap van teler, molenaar en bakker maken deze mooie producten mogelijk. De andere kant is dat je niet achterover kunt leunen en elk jaar hetzelfde kunt telen. Je moet de markt blijven volgen en daarop inspelen.

“Door de opkomst van thuisbakkers is de zwarte emmer weer een populair graan geworden, terwijl er eerder geen vraag meer was’, stelt Jan.

Dus veel uitproberen en dat eist zijn tol. Want naast de verschillende soorten granen, heeft Jan zich ook toegelegd op diverse soorten bonen en zaden. Een volgende trend die eraan komt.

Duurzaamheid

Als fervent bijenhouder staat biodiversiteit en duurzaamheid bij de Steverinks hoog in het vaandel. Als één van de eersten in Silvolde promootte Jan het aanleggen van akkerranden, het maken van bijenhotels met kinderen en het creëren van plas-dras situaties in de velden. Voor het inzaaien van de akkerranden waren ook weer geschikte machines nodig die in de schuur van Steverink werden aangepast. Inmiddels zaait Jan voor de boeren in de omgeving vele stroken in. En het brede netwerk van mede streekproducenten dragen Jan en Ingrid hun steentje bij aan het uitdragen van kwaliteitsproducten uit de Achterhoek zonder opsmuk.


Via de facebookpagina ‘de Slaege’ vind je nog veel meer informatie over wat er bij de Steverinks gebeurt.