Streekproduct heeft nu een snelweg naar de klant

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Koks koken graag met streekproducten. Consumenten zijn er happig op. Maar via transport bij die kok en consument komen? Ja, dat blijft een hels karwei voor streekproducenten in Oost-Nederland. Een grote regionale groothandel, Combigro Helmink, wil daar een eind aan maken.

Streekproducten. Ze zijn aan de winnende hand. Vechtdal, Veluwe, Salland, de Achterhoek en Kop van Overijssel… Iedere streek heeft zijn bieren, kazen, melk, vlees en eigen mosterd… Streekproducenten pikken inmiddels ook aan bij toppers in de kookwereld. Kijk naar het Zwolse sterrenduo Jonnie en Thérèse Boer, dat wegloopt met de ambachtelijke streekproducten.

bron foto: De Stentor

Die streekproducenten mogen dan als champions spelen, het transport blijft bij tijd en wijle wat amateuristisch. Producten moeten meestal op een erf afgehaald worden door afnemers. En zo vindt de consument zich soms terug bij de streekfabrikant in de keuken. Daar willen twintig oostelijke streekproducenten en groothandel Combigro Helmink (Zutphen) een einde aan maken in Oost-Nederland.

Directeur Van der Kamp: ,,Gemak is het toverwoord. Ook voor de horeca.’’

Sterrenkok Jonnie Boer uit Zwolle vertelde al vaak hoe hij een dag kwijt was. Een dag om al zijn streekingrediënten op te halen bij boeren en andere regionale producenten. Van der Kamp: ,,Dat hadden veel meer koks. Ze houden van koken met streekproducten. Het binnenhalen kost alleen te veel tijd. Dus gebeurt het minder.’’


Meer weten over Combigro? Bekijk hun website: combigro.nl