Burgemeestersontbijt met streekproducten

De kinderen van groep 5 en 6 van basisschool Pius X uit Varsselder hadden woensdag 5 oktober 2022 een bijzondere start van de dag. Zij mochten samen met de burgemeester gezond ontbijten in het gemeentehuis.

De met placemats gedekte ontbijttafels stonden vol met streekproducten. Zoals volkoren speltbrood, Achterhoekse (soep) broodjes, melk, yoghurt, jam, honing, kaas, boter, eieren, tomaatjes, komkommers en appels. Allemaal producten van lokale ondernemers. 

Burgemeester Otwin van Dijk vindt het belangrijk dat kinderen goed en gezond ontbijten. “En hoe kan dat nu mooier dan met producten uit onze eigen omgeving? Het is leuk om daarmee kennis te maken en ervan te proeven.”

Ik merk dat de kinderen het leuk vinden om hiervan te proeven. En het is ook nog eens heel leerzaam.

De Stichting Food Promotie Achterhoek zorgde voor de gevulde tafels.
Wim Beijer: “Wij vinden het heel belangrijk om te laten zien dat wij in eigen streek zoveel mooie producten hebben die niet alleen gezond zijn, maar ook hartstikke lekker. Er is volop aanbod bij bijvoorbeeld de boeren- en landwinkels in onze streek. Waarom zou je van ver halen wat dichtbij te krijgen is?”

Wouter Thomassen, de beheerder van Landwinkel Luemes, vertelde over de producten die ze verkopen in Ulft. “Onze Landwinkel is aangesloten bij een keten van boerderijwinkels in heel Nederland, waardoor ons assortiment heel uitgebreid is. We verkopen verschillende streek- en ambachtelijke producten, zoals groente en fruit, noten, verse vrij uitloop eieren en verse boerenzuivel en -kaas. Het is leuk dat de kinderen nu ook kennis kunnen met maken producten uit onze eigen streek. Mooi om te zien dat ze het nog lekker vinden ook!”

De burgemeester is blij met alle reacties. “Ik merk dat de kinderen het leuk vinden om hiervan te proeven. En het is ook nog eens heel leerzaam. De kinderen hebben allemaal de placemat ‘lekker van eigen bodem’ meegekregen. En als je alle lege bordjes ziet dan was het zeker een succes!”