Op ontdekkingstocht in de streek

Op 2 november trokken ruim 20 horecaondernemers de Achterhoek in om nader kennis te maken met graan en succesvolle toepassingen in de horeca. De reis werd georganiseerd door de KHN en stichting Foodpromotie Achterhoek in het kader van de promotie van streekproducten in de horeca.

De Heikamp
De eerste stop was bij de Heikamp in Ruurlo, waar Bert van Zijtveld, eigenaar van het pannekoekenrestaurant en het klimpark, vertelde hoe hij zelf geteeld graan met streekproducten tot een succes heeft gesmeed. Bijvoorbeeld als winnaar van de AD verkiezing pannekoekenbakken in 2018 met zijn groentepannekoek . Maar ook door het eigen volkorenmeel als bijzonder product in de markt te zetten: de gouden zak meel aangekocht door de Rabobank en geschonken aan de Nierstichting, dit jaar. Of door het inzaaien van een strook bloemenmengsel bij het restaurant dat bij veel gasten vragen opriep en Bert de gelegenheid gaf zijn visie op het gebruik van streekproducten uit te dragen.
Het laatste advies van Bert aan zijn bezoekende collega’s: blijf innoveren in beleving en timmer aan de weg. Daar draait het om.

blijf innoveren in beleving en timmer aan de weg. Daar draait het om.

Suzie’s Farm
Tijd voor een hapje en dat doen wij bij Suzie’s Farm in het buitengebied van Aalten. Naast een heerlijke lunch van streekproducten, een ongelooflijk verhaal van een ras-ondernemer die haar passie weet om te zetten in een succesvol product. Gestart in de supermarktwereld (haar droom als kind) die haar onvoldoende vrijheid van handelen bood, naar het runnen van de melkveeboerderij van haar vader, naar het organiseren van evenementen zoals de Farm en Countryfair.

’Hoe boeren en burgers te verbinden en toch wat te kunnen verdienen’.

Vervolgens ook nog de wereld verkend, waar ze ontdekt dat haar gevoel van minderwaardigheid over het kneuterige familiebedrijf met de drie poten: koeien, varkens en evenementen, een gouden formule is. Spreiding van risico’s. Daar ontdekt ze ook haar echte passie: het transparant laten zien aan burgers hoe voedsel geproduceerd wordt. In haar eigen woorden: ’Hoe boeren en burgers te verbinden en toch wat te kunnen verdienen’. En daarvoor heeft Suzanne Ruesing het Schepersveld overgenomen, een voormalige evenementenboerderij. Suzanne ziet zichzelf als een verhalenvertelster. Het verhaal van een boerin die duurzaam wil produceren en het landschap beheren.

Suzie’s Farm heeft een winkel voor streekproducten, een restaurant en via een huifkartocht wordt de boerderij bezocht.
Ook hier nog volop ideeën hoe het concept verder uittewerken en het netwerk met andere producenten te verdiepen en haar personeel mee te nemen in het grote verhaal.

Masterclass bierbrouwen
Na de wat zwaardere kost in Aalten is het nu tijd voor een lichtere activiteit: de masterclass bierbrouwen. Ofwel hoe brouw je uit Achterhoeks graan mooie biertjes. Deze masterclass is een onderdeel van het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek, dat in de DRU in Ulft gehouden wordt. Op de proeverijmarkt rond de verschillende workshops kan nog een keur aan streekproducten geproefd worden: pompoensoep, vuurbonen, zachte- en harde kazen, melkproducten, jams, en nog veel meer.

Hieronder de fotoreportage van de dag