Lekker van eigen bodem

In het gebouw van De Steck in Doetinchem presenteerde de Stichting Foodpromotie Achterhoek op maandag 15 oktober 2018 de resultaten van een onderzoek naar de beleving van lokale producten door Doetinchemmers.

Burgerpanel onderzoek

Het onderzoek werd uitgezet in het Burgerpanel Doetinchem waar zo’n 2200 mensen aan meedoen. Ongeveer 1000 mensen van alle leeftijden hebben deze enquête ingevuld. Het motto van de avond was: LKKR van Eigen Bodem.

Netwerk en debat

De avond was opgezet als een netwerk- en debatavond, voor burgers, horeca en producenten. Ruim 60 mensen waren aanwezig. Via een interactieve quiz kon de zaal haar eigen inschatting geven over hoe de Doetinchemmers gereageerd hebben op de verschillende vragen. Daarna werden de echte resultaten getoond. Een 15-tal vragen werden aan de zaal voorgelegd.

Avondvoorzitter Grievink leidde dat proces met passie. Na de pauze konden de verschillende tafels suggesties aanleveren hoe een aantal sleutelproblemen rond het gebruik van lokale producten aangepakt kunnen worden.

En daarna was het smullen van de producten van lokale producenten. Van wijn van Wijngaard Duetinghem 838 en Wijnboerderij ’t Heekenbroek, worst van Sandershof, kerstomaatjes van tuinderij Klein Broekhuizen, bitterballen van Van Bommel Beef, appelsap van Landwinkel Smits en kazen van Daalwiek.

Wat vinden Doetinchemmers ervan?

De grote vraag achter het onderzoek was natuurlijk: Is er een markt voor lokale producten in Doetinchem en als dat zo is, hoe de afzet het best te organiseren? De eerste vraag was dan ook: Hoe staan Doetinchemmers tegenover lokale producten? Positief dus, want ongeveer 90% heeft geantwoord dat ze positief staan tegenover lokale producten en deze ook regelmatig te kopen. Lokale eieren worden het meest gekocht, daarna fruit, groenten, vlees en brood. Kwaliteit van deze producten, smaak en versheid zijn de belangrijkste redenen voor hen om ze te kopen.

Hoe staan Doetinchemmers tegenover lokale producten?
Positief 90%
Te weinig informatie over de beschikbaarheid
Weinig informatie 76%
Locale producten zijn te duur
te duur 38%

Om nog meer diepgang in de antwoorden te krijgen, is ook gevraagd wat redenen kunnen zijn om geen lokale producten te kopen. Te weinig informatie over de beschikbaarheid, scoorde het hoogst, naast te duur (38%) en te weinig tijd om het te halen (39%). Hier kwam dus het eerste grote probleem naar voren: de Doetinchemmer wil wel lokale producten, heeft ook vertrouwen in de lokale producenten, maar waar zijn deze producten te krijgen met herkenning van het lokale karakter?

Doorgevraagd werd ook over de rol van lokale producten in de horeca. Ook hier wil de Doetinchemmer wel gaan voor lokale producten: 70% van de respondenten geeft in meer of mindere mate te kiezen voor een restaurant dat lokale producten verwerkt.

Een tweede uitdaging dus volgens de voorzitter van de avond: horecaondernemers pak deze handschoen op, de Doetinchemmer is er klaar voor.

Fotoimpressie van de streekmarkt:

Rapportage Lokale producten

Powerpoint (4 mb)
Bron: Moventem